20 ledna, 2012
Recept na Svíčková na smetaně
Posted in : Omáčky, Recepty z masa on by : admin
Svíčková na smetaně
Suroviny
- 700g svíčkové nebo zadního hovězího(bohatě stačí)
- 3 lžíce sádla
- sůl
- cibule
- 250g kořenové zeleniny(mrkev, petržel, celer)
- pepř
- nové koření
- bobkový list, tymián
- cukr
- ocet
- 250g zakysané smetany
- brusinky + šlehačku + plátek citrónu na ozdobení
- slanina dle chuti na protnutí maso
- lžíce hladké mouky
Postup
Zeleninu a cibuli oloupeme a pokrájíme na drobnější kousky.Maso nakrájíme na plátky a zlehka naklepeme.Po obou stranách osolíme a opepříme, chceme –li protneme kousky slaniny.
Cibuli opečeme na sádle, přidáme maso a osmažíme po obou stranách.Maso vyjmeme a přidáme zeleninu,koření a osmažíme.Zalijeme horkou vodou a do omáčky vrátíme maso.Vaříme pod pokličkou do měkka.(dobrý je tlakový hrnec,ten vaření urychlý)Když je maso měkké tak jej vyjmeme,koření vytáhneme a vývar spolu s zeleninou umixujeme do hladka.Po té jej zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a povaříme.Do omáčky přidáme smetanu a vaříme asi další 3 minuty na mírném ohni.Nakonec do omáčky vrátíme maso a ochutíme jí solí, octem a cukrem.
Podáváme s knedlíkem, ozdobené brusinkami a šlehačkou.